Getest en goedgekeurd? – Kobo Libra H2O

Op woensdag 22 december 2021 trokken Valerie en ik stad Hasselt in voor een gezellige shopping trip. Nadat we al wat kleren hadden gekocht in de Primark trokken we naar de Fnac. “Hier kopen we het minste, waardoor we zonder veel gewicht naar andere winkels konden gaan.” Little did we know dat we alle twee de winkel zouden buiten komen met een nieuwe ereader op zak.

We kochten namelijk allebei de Kobo Libra H2O. Toen we deze in onze handen hielden voelde we meteen een verschil met onze vorige ereader. Het was namelijk een hele lichte ereader wat perfect in de hand lag. Nadat we de verkoper hadden gesproken en wat meer informatie kregen over de Kobo Libra H2O besloten we onszelf te trakteren op een vroeg kerstcadeautje. Tot op heden heb ik hier nog altijd geen spijt van aangezien ik al enkele leesuurtjes heb verslonden op mijn nieuwe ereader.

Kobo Aura 2 VS. Kobo Libra H2O:

In 2018 kocht ik mijn allereerste Kobo ereader. Nadat ik jaren met mijn Bebook ereader uit de Kruidvat heb gedaan vond ik het wel tijd om mezelf te trakteren op een nieuwer model met een ingebouwd licht wat lezen in de late uurtjes (nachtuil over here!) vele malen gemakkelijker zou maken. Ik koos toen voor de Kobo Aura 2 aangezien deze in de aanbieding was en ik er 3 maanden gratis Kobo plus bij kreeg. Een perfecte deal die ik toentertijd niet kon laten liggen. Hoewel mijn Kobo Aura 2 een hele goede ereader was begon ik na het zien van de Kobo Libra H2O toch te twijfelen. De Libra H2O had namelijk enkele features die mijn Aura 2 nog niet had.

Knoppen!

Allereerst de twee knoppen aan de zijkant. Mijn allereerste ereader (de Bebook vanuit de Kruidvat) had ook knoppen en dit vond ik persoonlijk wel fijn lezen aangezien mijn scherm zo minder snel vuil werd. Toen ik voor de Kobo Aura 2 koos dacht ik dan ook niet dat ik de knoppen zou missen. Maar na het vasthouden en gebruiken van de Kobo Libra H2O zou ik denk ik niet meer zonder kunnen! De knoppen zijn perfect voor zowel links- als rechtshandigen aangezien je scherm automatisch meedraait. Dit zorgt er dan ook voor dat je ’s avonds in bed zowel op je linker- of rechterzij kan liggen en perfect kan wisselen van hand om de knoppen te bedienen. Dit heeft het lezen in bed dus vele malen gemakkelijker gemaakt.

Groter scherm:

De Kobo Libra H2O heeft ook een groter scherm (7 inch) tegenover mijn ouder model (6 inch) en toch is de Kobo Libra H2O lichter in gewicht. De reden? De Kobo Libra H2O is platter tegenover mijn Kobo Aura 2. Ik vond 6 inch ook prima om op te lezen maar ik merk toch wel het verschil en ben wel blij dat het scherm iets groter is.

Aanpasbare helderheid en temperatuur van het licht:

Op de Kobo Aura 2 kon ik mijn helderheid al aanpassen maar de Kobo Libra H2O heeft een nieuwe feature waar ik enorm blij van word. Je kan namelijk de temperatuur van het licht aanpassen, zo kan je het licht zo geel of zo wit mogelijk maken. Persoonlijk vind ik het ’s avonds fijner om met wat geler licht te lezen omdat ik dan ook sneller in slaap val en mijn ogen hier beter aan wennen. Ik vind dit dan ook een hele goede feature en zou absoluut niet meer zonder kunnen! Ook kan je een bedtijd instellen wanneer je wilt dat het licht automatisch geler wordt van je ereader. Ik heb mijn bedtijd ingesteld op 21:00 uur zodat ik vanaf dan mijn ogen kan laten rusten door wat zachter licht.

Andere features die ook zeker de moeite waard zijn:

  • Het gewicht (omdat de ereader dunner is merk je dit ook aan het gewicht van de ereader, zelfs met mijn beschermhoes weegt de verrassend weinig)
  • Het scherm kan zowel in portret- als landschapmode worden gezet.
  • Compatibel met Kobo plus
  • Lettertype/grootte is aan te passen

Beschermhoesje:

Mijn beschermhoesje is ook een aanrader, ik kocht DEZE op bol.com. Persoonlijk vind ik dit een fijn hoesje aangezien je zo de ereader ook rechtop kan zetten, perfect om al multitaskend te lezen (tijdens het eten bijvoorbeeld). Het is ook een zeer stevige hoes en is ook een sleepcover wat dus betekend dat als je de de cover sluit je ereader automatisch in slaapstand valt.

Enige wenpuntje:

Een puntje waar ik in het begin wel aan moest wennen bij het gebruiken van de Kobo Libra H2O is dat de powerknop aan de andere kant staat. Bij mijn Kobo Aura 2 stond deze aan de rechterkant waardoor ik het dus makkelijk met mijn rechterhand kon aanzetten. Nu staat deze aan de linkerkant (als de knoppen rechts staan) waardoor ik al vaak aan de verkeerde kant zat te zoeken naar de powerknop.

Waarom de Kobo Libra H2O?

We stonden voor de stand met de ereaders en kwamen erachter dat er in de afgelopen 2 jaar heel wat nieuwe Kobo ereaders op de markt zijn gebracht. Daarom besloten we hulp in te roepen van een verkoopster die er heel veel over wist. Ik persoonlijk luister enorm graag luisterboeken, de nieuwste ereaders (Libra 2 & Sage) hebben dan ook een functie die luisterboeken ondersteunt. Maar de verkoopster bij de Fnac wist mij te vertellen dat je op de ereader niet tegelijk kunt lezen en luisteren (wat wel een feature moet zijn voor mij om er meer voor neer te tellen dan mijn huidige ereader) Ze vertelde mij dat ik net zo goed een goedkoper model kan kopen die luisterboeken niet ondersteunt om zo mijn gsm te blijven gebruiken voor de luisterboeken. Ook heb ik met het luisteren van mijn luisterboeken op mijn GSM de optie om draadloos of normaal te luisteren, als ik de Libra 2 of Sage had gekocht kon dit enkel met bluetooth ondersteuning.

Alle bovenstaande features bij elkaar opgesteld is dus de reden waarom ik voor de Kobo Libra H2O heb gekozen. Ik heb dan ook geen spijt dat ik mezelf deze ereader als vroeg kerstcadeau heb geschonken omdat het ervoor heeft gezorgd dat ik terug heel wat uurtjes spendeer op mijn ereader.

Heb jij een ereader? Zo ja, welke?

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. 8 september 2022

    […] de Kobo Libra H2O waar ik eerder al een getest en goedgekeurd rond deed (dat artikel lees je HIER) Maar bij mijn allereerste ereader in 2018 schafte ik ook Kobo plus aan. In dit artikel vertel ik […]

  2. 9 december 2022

    […] Iedere lezer kent het wel; zoveel boeken willen hebben maar er niet alle ruimte voor hebben. Of iemand wat graag op reis gaat en geen kilo’s aan boeken wil meeslepen. Voor deze boekenliefhebber raad ik een e-reader aan. Een e-reader biedt heel wat mogelijkheden en leest ook nog eens gemakkelijk omdat het zo compact is. Zelf heb ik een Kobo Libra H2o wat echt een aanrader is (wil je meer weten over deze e-reader dan kun je mijn artikel hierover lezen.) […]

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *