Getest en goedgekeurd? – Kobo plus

Ik heb al jaren een Kobo ereader. In december kocht ik zelfs een nieuw ereader aan namelijk de Kobo Libra H2O waar ik eerder al een getest en goedgekeurd rond deed (dat artikel lees je HIER) Maar bij mijn allereerste ereader in 2018 schafte ik ook Kobo plus aan. In dit artikel vertel ik je alles over Kobo plus en of ik het zou aanraden.

Waarom heb ik besloten om Kobo plus aan te schaffen?

In 2018 kocht ik een Kobo ereader (omdat ik een ereader wou met ingebouwd licht) Tijdens het browsen naar ereaders kwam ik terecht bij een actie van bol.com. De Kobo Aura 2 was afgeprijsd en als ik het op bol bestelde kreeg ik er ook nog eens 3 maanden gratis Kobo plus bij. Zo leerde ik de service kennen en sindsdien ben ik fan! 

Hoe duur is Kobo plus?

Kobo werkt met 2 abonnementen:

 • Als je wilt lezen & luisteren betaal je 12,99 euro per maand
 • Als je enkel wilt lezen of luisteren betaal je 9,99 euro per maand 

Hoe werkt Kobo plus?

Je kan Kobo plus op 2 verschillende manieren gebruiken namelijk via de app of via je kobo ereader.
De Kobo plus app:

Dit is de manier waarop ik voornamelijk mijn luisterboeken luister. 

Wanneer je je Kobo plus abonnement hebt afgesloten op bol.com download je de app op je smartphone/tablet. Vanaf dat moment heb je toegang tot een heel groot aanbod eboeken & luisterboeken (indien je voor het duo abonnement hebt gekozen uiteraard) In de app heb je 5 hoofdcategorieën om te navigeren tussen verschillende functies/pagina’s namelijk:

 • Start (dit is de startpagina waarop gerichte aanbevelingen komen te staan en waar je de boeken die je momenteel bent aan het lezen makkelijk terugvindt)
 • E-books (hier komen al je gedownloade e-boeken te staan)
 • Luisterboeken (hier komen al je gedownloade luisterboeken te staan)
 • Kobo Plus (dit is een pagina waarop je in de categorieën kunt zoeken naar nieuwe boeken om toe te voegen)
 • Meer (Hieronder vind je wat meer categorieën om op te zoeken en kan je ook je statistieken raadplegen)

Op je Kobo ereader:

 • Op je Kobo ereader is er ook een functie om boeken te zoeken die in Kobo plus staan. Stel dat het boek wat je op dat moment wilt lezen niet in Kobo plus staat kan je het ook op je ereader zelf kopen zodat het er meteen op staat. 
 • Omdat ik niet een van de nieuwste Kobo ereaders heb heeft mijn ereader de functie om luisterboeken te luisteren niet, maar stel dat de jouwe dat wel kan dan is er dus ook wel de mogelijkheid om luisterboeken op je ereader te zetten. Zelf was dit voor mij geen meerwaarde omdat ik graag lees en luister tegelijkertijd en ik daarvoor de app op mijn smartphone gebruik.

Voordelen & nadelen die ik ondervonden heb tijdens deze test?

Voordelen:

 • Kobo plus is heel makkelijk te synchroniseren met mijn Kobo ereader. Als ik een ebook download in de app op mijn smartphone hoef ik enkel maar mijn Kobo ereader te synchroniseren en de boeken staan op mijn ereader.
 • Ook zijn de Kobo originals te lezen op Kobo plus, omdat het dus van Kobo zelf komt. De kobo originals van Marijke Vos, Saskia M.N. Oudshoorn en Lisette Jonkman zijn favoriet maar er zijn er zeker nog een aantal die ik in de toekomst wil ontdekken!
 • Er is een breed aanbod aan titels. Je kunt kiezen uit een heel groot gamma aan e-boeken en luisterboeken en ik kan wel urenlang neuzen tussen de boeken en boeken toevoegen aan mijn lijstje.
 • Kobo plus valt helemaal te personaliseren naar jouw wensen. Lees je enkel e-boeken? Dan kan je ervoor kiezen om enkel een abonnement aan te schaffen voor e-boeken te lezen. Luister je graag luisterboeken? Dan kan je een abonnement nemen voor zowel e-boeken als luisterboeken. Dit vind ik persoonlijk wel handig omdat er altijd wel mensen zijn die geen luisterboeken luisteren en die dat dus ook niet nodig hebben in hun abonnement. 
 • Je kan op meerdere apparaten tegelijkertijd lezen/luisteren. Zelf lees en luister ik graag tegelijkertijd omdat ik zo volledig gefocust ben op het verhaal. Ik kan dan ook prima luisterboeken luisteren op mijn smartphone en het e-boek lezen op mijn Kobo ereader. Dit is dus echt een topfunctie! 


Nadelen:

 • Het jammere aan Kobo plus vind ik is dat wanneer je een luisterboek luistert het niet telt hoe lang je nog moet luisteren tot je boek uit is. Lezers die versneld luisteren kunnen dit erg storend vinden omdat het wel sneller afspeelt maar je nooit zeker weet hoelang je nu precies nog over hebt van je boek. Ook weet je niet hoelang de hoofdstukken duren, deze functie zou handig zijn omdat je dan nog sneller zegt een hoofdstuk te luisteren als je nog 10 minuten hebt en het hoofdstuk aangeeft maar 8 minuten te zijn. Als je een e-boek leest verteld het wel hoelang je ongeveer moet lezen, maar dit is erg breed genomen alles onder de 3 uur wordt gezien als 2 uur nog te lezen maar dit kunnen 2 uur en 59 minuten zijn of 2 uur en 3 minuten zijn.
 • Je moet de luisterboeken/e-boeken eerst hebben gedownload vooraleer je ze kan lezen/luisteren. Natuurlijk heb je dan ook wel meteen je boeken offline op zak maar het nadeel is wel dat je erst wat tijd kwijt bent om het boek te downloaden en je die tijd al had kunnen besteden aan het lezen/luisteren van het desbetreffende boek.
 • Heb je geen Kobo ereader? Dan zal je de boeken moeten lezen op in de app op je smartphone/tablet. Echter is dit wel slecht voor je ogen en leest dat niet aangenaam dus ik zou wel aanraden om het in een pakketje aan te schaffen. Zowel de ereader als kobo plus. Het grote voordeel is dan wel dat je je Kobo ereader ook perfect kunt gebruiken zonder abonnement. Vergeleken met Storytel zit je dus niet vast aan een abonnement als je je ereader wilt gebruiken.
 • Het zoeken naar boeken vind ik persoonlijk wel wat moeilijker op Kobo plus aangezien je niet echt goed kunt zoeken naar genres en dan kunt kijken welke boeken er nieuw zijn. Storytel heeft deze handige feature wel en vaak kijk ik dan ook eerst daarop en zoek ik dan of deze ook beschikbaar zijn in Kobo plus.


Wordt Kobo plus na deze test goedgekeurd? 

Ik ben al jaren fan van Kobo plus maar dat is natuurlijk omdat ik zelf een Kobo ereader heb. De app heeft dus zeker voor- en nadelen zoals je kan zien maar ondanks de nadelen blijf ik nog steeds fan en hoop ik gewoon naar de toekomst toe dat deze functies worden aangepast. Kobo plus wordt dus zeker goedgekeurd aangezien ik al jaren trouwe Kobo plus fan ben. 

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *