Vraag van de week #5

Het is Woensdag! Wat natuurlijk betekent dat het weer tijd is voor een nieuwe Vraag van de week. Ons wekelijkse topic waar Valerie en ik vragen aan elkaar stellen en deze beide beantwoorden op onze blogs. Vandaag hebben we vraag vijf:

Hoe schrijven jullie recensies?

In het typen van recensies kruipt redelijk veel werk. Je moet natuurlijk het boek lezen en ik neem tijdens het lezen al graag notities die mij opvallen en die ik dus kan verwerken in mijn recensie. Dit ook als geheugensteuntje bij mezelf aangezien ik het recensies typen nog wel eens durf uit te stellen (uitstelgedrag to the max!) Recensies schrijven begint dus al tijdens het leesproces.

Wanneer het boek uit is en ik mijn notities heb opgeschreven kan het bij dus nog even duren eer ik echt achter mijn computer ga zitten om te typen. Maar wanneer de tijd daar is zet ik mij achter mijn computer, open Evernote (een app op zowel PC als smartphone die met elkaar synchroniseren en je zo je notities altijd bij de hand hebt.) waar ik een notitieboek heb aangemaakt met recensies.

Mijn recensies zijn altijd opgebouwd in 4 delen:

 1. Mijn intro (hoe ontdekte ik dit boek en waarom wou ik het boek lezen)
 2. Korte inhoud – zelf geschreven en dus niet zomaar de achter flaptekst kopiĆ«ren en plakken (waarover gaat het boek?)
 3. Mijn mening (Wat vond ik van het boek en wat viel mij op?)
 4. Een slot (Dit is mijn mening kort samengevat + het aantal sterren wat ik dit boek geef)

Tijdens het typen van mijn recensies ben ik dus al snel een kleine 30 minuten (en dat is minimum) kwijt. Ik let ook op het aantal woorden aangezien ik mijn mening goed wil onderbouwen zodat het voor de lezers makkelijk te volgen is en zo voor hun duidelijk wordt of ik het boek goed vond of niet (en waarom niet als ik het niet een goed boek vond) Hier kruipt dus heel veel tijd in en dat is waarom ik dit vaak zo lang mogelijk probeer uit te stellen.

Wanneer mijn recensie helemaal getypt is schakel ik over naar mijn blog. Hier open ik mijn plug-in “Recencio” wat het heel makkelijk maakt om een recensie visueel aantrekkelijk te maken met een mooie lay-out. Dit is een plug-in waarin je verschillende kolommen hebt met informatie over het boek die je moet invullen zodat alle informatie van dit boek ook in je recensie komt te staan (dit is zeer belangrijk voor mensen die graag recensies lezen voor ze een boek willen kopen en meer informatie willen weten) denk hierbij aan:

 1. De titel
 2. De auteur
 3. Het aantal pagina’s
 4. Het ISBN nummer
 5. De cover
 6. Welk deel het boek is in een serie
 7. Welke uitgave (paperback of hardcover)
 8. De sterrenrating (van de recensent)
 9. Het genre
 10. De uitgever waarbij het boek is uitgegeven

Heel wat dingen moet je hierin invullen maar dit maakt het ook makkelijker om in een mooie overzicht pagina te zetten. Zo kunnen mensen op mijn blog recensies zoeken onder:

 1. Genre/ leeftijdscategorie
 2. Uitgeverij
 3. Titel
 4. Auteur
 5. Serie

Ook zoek ik alle linkjes waar je het boek kunt kopen, als een persoon het boek dan graag wilt kopen wordt je zo snel doorverwezen naar 4 grote boeken webshops om zo het boek aan te schaffen.

Ik zet de cover erbij en maak een uitgelichte afbeelding voor de recensie via Paint 3D.

Dan is mijn recensie klaar om gepost te worden en plan ik het in. Stuur ik deze naar de uitgevers en ben ik klaar!

Boeken recenseren doe je dus niet in 1.2.3. en neem je beter genoeg tijd voor. Dit is hoe ik mijn recensies typ en alles wat erbij komt kijken. Hopelijk vonden jullie dit interessant en weten jullie nu wat meer over hoe ik mijn recensies typ. Laat ons ook vooral hieronder vragen achter die Valerie en ik kunnen beantwoorden en misschien komt jou vraag wel voorbij in een van de komende Vraag van de week artikelen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *