Toffee – Sarah Crossan

Toffee – Sarah Crossan

Toffee
Published: 2019
Publishers: ,
Page Count: 404
ISBN13: 9789020654660
Als Allison wegloopt van haar gewelddadige vader kan ze nergens naartoe. Wat ze aanziet voor een leegstaand pand, blijkt het huis van de dementerende Marla te zijn. Marla denkt in Allison haar jeugdvriendin Toffee te herkennen en Allison doet wat ze altijd doet: ze past zich aan. En dus is ze Toffee voor Marla. Er ontstaat een bijzondere band tussen de twee vrouwen en ­Allison komt erachter wie ze nou eigenlijk écht is. Als Toffee…

Op 13 juli vond onze tweede samenkomst plaats van Magical Stories, deze keer bespraken we het boek: “Toffee” geschreven door Sarah Crossan. Dit boek hadden we gekozen aangezien we met Magical Stories graag uit onze comfort zones stappen en Sarah Crossan is hier geschikt voor aangezien zij in vrij vers vorm schrijft – perfect dus om de leden met deze schrijfstijl kennis te laten maken.

“Toffee” gaat over Allison, wanneer Allison wegloopt van haar gewelddadige vader komt ze terecht bij Marla – een dementerende vrouw die denkt dat Allison Toffee is een jeugdvriendin van haar. Hoewel Allison weet dat het een slechte keuze is om bij Marla te blijven kan ze bij niemand terecht, ze besluit dan ook om toch bij Marla te blijven zelfs als ze hierover zal moeten liegen. Allison besluit om zich te blijven voor doen als Toffee en ziet dan dat haar leven als Toffee veel beter is als dat van zichzelf. Zal Allison uiteindelijk toch de waarheid vertellen over haar ware identiteit?

Wauw! Sarah Crossan doet het weer. Met “Toffee” heeft Crossan weer een realistisch en zwaar onderwerp weten te vertellen en wat doet ze dit sterk! De mooie schrijfstijl (vrije-versvorm) past perfect bij het verhaal wat ze probeert te vertellen. Crossan staat er wel om bekend om zwaardere onderwerpen te kiezen voor haar verhalen maar deze grijpt je pas echt vast omdat het zo realistisch is en net zo goed waargebeurd had kunnen zijn. Er komen verschillende onderwerpen zoals huiselijk geweld, kindermishandeling, dementie en weglopen aan bod en ieder onderwerp is even sterk onderbouwd. De dynamiek tussen Allison en Marla was ook prachtig om over te lezen, hoewel Allison veel verkeerde keuzes maakt in het boek kiest ze er toch voor om bij Marla te blijven en dit zorgt ervoor dat zowel Allison als Marla doorheen het boek openbloeien en een stukje van zichzelf vinden in de ander. Ik heb nog nooit een boek gelezen met een dement personage en ik moet zeggen dat Crossan dit ijzersterk heeft weten neer te schijven, de wisselingen van helderheid en vergeetachtig zijn zo aangrijpend dat mensen die een dement persoon kennen en/of verzorgen zich heel goed in het verhaal kunnen inleven.

Niet alleen heeft “Toffee” dus een prachtige cover, het verhaal is even mooi als de cover. Sarah Crossan heeft met “Toffee” weer een pareltje weten neer te zetten met een super realistisch kantje dat de lezer niet meer loslaat en doet twijfelen of dit een waargebeurd verhaal is. Ik geef dit boek 4,5 sterren! Zeker een aanrader voor wie van zwaardere onderwerpen/waargebeurde verhalen houdt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review