Sfeerverslag: boekvoorstelling “Vissen praten niet”

Woensdag (12 juni ’19) ging ik samen met Valerie naar de boekvoorstelling van het nieuwe boek van Tine Bergen ‘Vissen praten niet’. Ik wou heel graag naar deze boekvoorstelling omdat ik Tine haar YA-serie ‘Het college’ erg goed vind en ik haar al eens eerder had ontmoet op YA-day. Maar natuurlijk ging ik niet alleen voor Tine ? Valerie ging Tine namelijk interviewen over het boek, eindelijk kon ik haar dan ook eens aan het werk zien.

De boekvoorstelling werd gehouden in ‘Het atelier’ in Aarschot. Een zeer sfeervol cafétje dat bruist van de creativiteit. We werden onthaald met een glaasje wijn of fruitsap. Hierna gaf Ronald Grossey van uitgeverij Vrijdag een korte inleiding en daarna werd het interview begeleid met sfeervolle muziek gebracht door That Shady Cypress Tree (Sigi) hij had 3 covers gekozen die perfect paste bij de sfeer van Vissen praten niet. Zo bracht hij als eerste een cover van ‘Twee meisjes op het strand’.

Na deze prachtige cover begon het interview. Valerie gaf ook een korte inleiding en daarna legde ze Tine het vuur aan de schenen. Zo stelde ze vragen als ‘Vissen praten niet zit met een reden in de zomer van het spannende boek. Waarom wilde je een thriller schrijven?’ en ‘Hoe creëer je een personage? Lijkt het hoofdpersonage Flo op je? Of haar beste vriendin Stefanie? Of lijken mensen uit je omgeving op je personages?

Na een aantal vragen las Tine ook een kort stukje voor uit het boek. Dit gaf voor de mensen een goede impressie van de sfeer van Vissen praten niet.

Daarna was het weer de beurt aan Valerie. Ze stelde nog een aantal vragen waaronder de vraag ‘Hoe bedenk je dan uiteindelijk zo een titel? De gelijkenissen met de vissen, die deels refereren naar de locatie van het verhaal, maar ook naar andere delen, komt vaak terug in het verhaal.’ Hierbij vermelde Tine dat ze als inspiratiebron naar muziek van Rammstein luisterde.

Na deze vraag speelde Sigi zijn eigen (Engelse) akoestische versie van het nummer ‘Haifish’. Na deze cover stelde Valerie nog een vraag en las Tine een korte scéne voor uit het boek (een scéne die plaatsvind aan het strand).

Na nog een aantal vragen mocht het publiek proeven van de pralines die speciaal voor het boek werden gemaakt door Huis Avelanche, ik kan beamen dat deze pralines echt heerlijk zijn (voor mensen die houden van pinda’s – mensen met een pinda-allergie werd het sterk afgeraden om deze te proeven) ook zien ze er superleuk (en passend) uit aangezien het een haaienvin is!

Nadat we deze heerlijke pralines hadden geproefd was het weer tijd om verder te gaan met het interview. Zo stelde Valerie nog een aantal vragen zoals ‘Ik heb je eerst leren kennen als jeugdauteur via je reeks Het College. Je hebt al heel wat boeken op je naam staan, zowel verhalen voor jeugd als voor volwassenen. Voor welke doelgroep schrijf je het liefst?’ en ‘Vind je het moeilijk om je personages los te laten na het afwerken van een verhaal? Hoe doe je dat? Hoe lang duurt het vooraleer je aan een nieuw verhaal kan of durft beginnen?

Hierna konden mensen uit het publiek nog een vraag stellen aan Tine en was het interview afgerond.

Als afsluiter bracht Sigi nog een cover van het nummer ‘I started a joke’ origineel gebracht door de Bee Gees.

Na het interview waren mensen genoeg geprikkeld om ‘Vissen praten niet’ te lezen en konden ze het boek kopen en laten signeren door Tine – hier kreeg je dan ook een tof kaartje en nog een praline bij om mee naar huis te nemen. Zo vlogen er veel boeken over de toonbank (ofja denkbeeldige toonbank – we waren nog steeds in een café eh ? ) en was een vrouw ook al meteen begonnen in het boek! Ook kon je nog gezellig kletsen met een glaasje wijn of fruitsap.

Het was dus een zeer geslaagde avond! Kon je er niet bij zijn? Dan kan je een aantal fragmenten bekijken via de Facebookpagina van Tine aangezien deze live werden gestreamd tijdens de boekvoorstelling. En twijfel je nog steeds of je ‘Vissen praten niet’ wilt lezen? Twijfel niet langer dit boek heeft dan ook met een reden een 9/10 gekregen in Het belang van Limburg want het is een echte aanrader!

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *