Op glad ijs en andere verhalen – E.M.R. Koopman

Op glad ijs en andere verhalen – E.M.R. Koopman

Op glad ijs
Published: 2022
Page Count: 98
Categorie├źn: ,
ISBN13: 9789464510621
Het is weer blogtourtijd! Deze keer doe ik weer mee aan een blogtour van uitgeverij Books and butterflies. Ik bespreek vandaag de verhalenbundel Op glad ijs (en andere verhalen) geschreven door E.M.R. Koopman.
Dezelfde golflengte:
Wanneer er onverwachts een aardbeving plaatsvind in het dorpje waar Roos woont vreest ze het ergste. Haar opa woont helemaal alleen in de bergen en ze zeggen dat de aardbeving in de bergen ook voelbaar was. Roos besluit niet te wachten op hulp en trekt er zelf op uit. Tijdens haar tocht ontmoet ze Tom, een lotgenoot. Samen trekken ze de bergen in om te kijken of Roos haar opa in orde is.
Ondanks dat dit een kortverhaal was duurde het voor mij eventjes om aan de schrijfstijl gewend te raken. Het duurde dan ook even voordat ik doorhad dat het hoofdpersonage doof was. Ik vind het wel mooi dat Koopman representatie heeft gestopt in haar bundel en hoop dat iemand zich er ook in zal weten te herkennen. Dezelfde golflengte was een leuk kort verhaal maar verder niet al te speciaal.
Op glad ijs:
Levi is een schilder die bekende kunstwerken vervalst. Hoewel hij altijd geweten heeft dat er een risico is verbonden aan zijn vak maar na een schokkende gebeurtenis realiseert hij zich pas hoe diep hij zichzelf en anderen in zijn omgeving in gevaar heeft gebracht.
Dit was mijn minst favoriete kortverhaal vanuit de bundel, zeker omdat het zo hard verschilde van het eerste verhaal wat ik had gelezen. Dit verhaal begint al meteen zeer snel waardoor je er ook in een snel vaart doorheen vliegt. Ikzelf was op bepaalde momenten wel wat in de war omdat het voor mij iets te snel ging. Ik werd dus niet omver geblazen door dit kortverhaal wat ik wel wat jammer vond.
Onze man van weinig woorden:
Onze man van weinig woorden is het laatste kortverhaal en is een romantisch oorlogsverhaal. Wanneer Jan wordt opgeroepen om zich aan te sluiten bij het Duitse leger duikt hij met enkele andere jongens onder bij de schoonouders van zijn broer. Zullen ze uit handen weten te blijven van de Duitsers?
Hoewel ik niet echt graag oorlogsverhalen lees vond ik dit toch wel het leukste verhaal vanuit de bundel. Dit omdat ik meteen begreep hoe het hele plaatje in elkaar zat en ik zo volledig in het verhaal zat. Dit kortverhaal is nog steeds snel opgebouwd en voordat je het weet is hij uit maar toch weet Koopman in dit verhaal alles zo goed te timen dat het totaal plaatje klopt. Het leest snel maar ook weer niet te snel waardoor het een aangenaam verhaal is om te lezen.
Op glad ijs is een bundel van drie totaal verschillende verhalen. En zoals bij verhalenbundels trekt een verhaal de lezer iets meer dan de andere. Na het lezen van enkele enthousiaste recensies werd ik des te nieuwsgieriger om aan deze bundel te beginnen. Toch bleef ik een beetje op mijn honger zitten en was deze bundel niet precies wat ik ervan had verwacht wat ik persoonlijk wel jammer vond. De bundel leest wel zeer vlot en is leuk als tussendoortje. Mij kon het helaas niet echt bekoren doordat de verhalen zo erg van elkaar verschilde dat ik mezelf telkens moest aanpassen naargelang het verhaal.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review