Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jennette McCurdy

Ik ben blij dat mijn moeder dood is – Jennette McCurdy

Ik ben blij dat mijn moeder dood is
Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar…
Toen er bekend werd gemaakt dat de bestseller I’m glad my mom died vertaald zou worden naar het Nederlands was ik super enthousiast. Ik had al heel veel van het boek gehoord maar aangezien ik niet zo’n sterke/snelle lezer ben in het Engels koos ik er voor om het boek pas te lezen als er een Nederlandse vertaling zou komen. Deze is er nu eindelijk en toen de bezorger deze leverde kon ik dan ook niet wachten en begon ik het boek meteen. 
Trigger warnings
Eetstoornissen (boulimia & anorexia) Verslaving Dwangstoornis Narcistische moeder/ouder
Jennette McCurdy was zes jaar oud toen ze haar eerste acteerauditie deed. Het was haar moeders droom dat haar enige dochter een ster zou worden, en Jennette had er alles voor over om haar moeder gelukkig te maken. Ze ging dan ook mee in al haar moeders manipulatieve grillen, ook in wat haar moeder ‘caloriebeperking’ noemde: weinig eten en zichzelf vijf keer per dag wegen. Zo ontstond er tussen hen een vreemde dynamiek, waarin haar moeder Jennette onder andere tot haar zestiende hoogstpersoonlijk onder de douche zet en ongevraagd bij haar intrekt als ze eindelijk op zichzelf gaat wonen.
In Ik ben blij dat mijn moeder dood is schuwt McCurdy geen enkel pijnlijk detail uit haar jeugd. Als de droom eindelijk uitkomt en ze wordt gecast voor de nieuwe Nickelodeon-serie iCarly is haar moeder extatisch, maar wordt Jennette overspoeld door angst, schaamte en zelfhaat, wat zich uiteindelijk vertaalt in eetstoornissen, verslaving en een hoop ongezonde relaties. Het wordt alleen maar erger als haar moeder, vlak nadat ze (naast Ariana Grande) de hoofdrol krijgt in de iCarly-spinoff Sam & Cat, aan kanker overlijdt.
Pas na haar dood, door therapie en door te stoppen met acteren, kan Jennette accepteren hoe ongezond en schadelijk hun relatie voor haar is geweest en lukt het om voor het eerst in haar leven écht voor zichzelf te kiezen.
Verteld met een verfrissende eerlijkheid en humor is Ik ben blij dat mijn moeder dood is een inspirerend verhaal over weerbaarheid, onafhankelijkheid en het genot van je eigen haar wassen.
Ik denk dat velen van mijn generatie ooit wel al eens gehoord hebben van ICarly of het zelfs hebben gekeken toen dit op TV kwam. Nadat deze reeks stopte bleef ik altijd wel denken aan wat de acteurs nu deden. Bij Jennette McCurdy is deze vraag zeer lang onbeantwoord gebleven aangezien zij nadat de spin-off Sam & Cat beëindigd was ervoor koos om haar leven in de spotlights op te geven. Nu krijgen we in Ik ben blij dat mijn moeder dood is ook het verhaal van wat er achter de schermen allemaal is gebeurd en waarom zij ervoor koos om liever een anoniemer leven buiten de spotlights te verkiezen.
Allereerst moet ik bij dit boek wel even vermelden dat je best de trigger warnings even bekijkt vooraleer je het boek oppakt als je hiervoor gevoelig bent. Het is namelijk een zeer aangrijpend boek wat wel erg in detail gaat over bepaalde topics. Jennette McCurdy deelt in dit boek haar levensverhaal en hoe zij uiteindelijk (geforceerd door haar moeder) actrice werd. Ondanks dat McCurdy dit met heel veel humor weet te brengen blijft het toch een gruwelijk verhaal om te zien wat zij allemaal al heeft doorstaan in haar leven. Dit boek toont hoe toxic een relatie kan zijn (of het nu met je moeder is of een partner) en hoe je hier dingen uit kunt leren, zelfs als ze zeer gruwelijk zijn. Het is natuurlijk jammer dat dit voor haar op zo’n extreme manier heeft moeten gaan en dat ze zoveel heeft moeten doorstaan!
Ik ben blij dat mijn moeder dood is heeft zeer korte hoofdstukken waardoor het wel zeer vlot leest aangezien je op deze manier wil blijven doorlezen. Soms vond ik het wel wat verwarrend aangezien ik op bepaalde momenten niet kon plaatsen in welke periode van haar leven we zaten. Maar dit terzijde heeft Jennette McCurdy wel een sterk boek weten neer te schrijven en heeft ze van haar (vreselijke) ervaringen toch iets “moois” kunnen maken waardoor mensen haar keuze ook beter gaan begrijpen en haar nu kunnen zien als Jennette McCurdy en niet enkel als Sam van ICarly. 
Het enige jammere vond ik wel dat op het einde er enkel Nederlandse hulplijnen stonden en er geen Vlaamse/Belgische hulplijn stond voor het Vlaamse doelpubliek wat dit boek ook gaat lezen. Ik hoop dan ook wel dat dit misschien nog wordt toegevoegd in de toekomst aangezien dit na het lezen van dit boek wel zeer belangrijk is dat het Vlaamse doelpubliek ook weet bij welke hulplijnen zij terecht kunnen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review