Emma wil leven – Josha Zwaan

Emma wil leven – Josha Zwaan

no title has been provided for this book
'Emma wil leven' van Josha Zwaan gaat over een meisje dat 12 is als ze gediagnosticeerd wordt met anorexia. Jarenlang streed Emma tegen deze verschrikkelijke eetstoornis, tot ze het absolute dieptepunt bereikte. Ze vertrok naar een kliniek in Portugal, om daar een intensieve behandeling te ondergaan. Want Emma wilde maar één ding: leven. Maar het meedogenloze monster dat anorexia heet, liet haar niet meer los. In april 2016 overleed Emma, 18 jaar jong. Dit boek,…

Laatst kwam er een boek uit naar de gelijknamige documentaire Emma wil leven. Ik had de documentaire een paar maanden geleden gezien en wou dit boek dan ook lezen om meer te weten te komen over de strijd van Emma. Dit boek gaat over een zwaarder topic namelijk anorexia. Je volgt de strijd die Emma met haar eigen lichaam voerde.

Ik heb voordat ik dit boek las nog eens de documentaire gekeken omdat ik het volledige verhaal zou kunnen begrijpen. Dit boek sluit dan ook heel goed aan bij de documentaire. Omdat je in een documentaire in ongeveer een uurtje een verhaal moet brengen wordt veel meer informatie gegeven in dit boek. Zo volg je iedere behandeling die Emma heeft ondergaan om de anorexia tegen te kunnen gaan. Je leest ook dat Emma ook eventjes ‘anorexia – vrij’ was terwijl dit niet echt was toegelicht in de documentaire. Ik vond het ook heel mooi dat we het boek volgen uit verschillende perspectieven, maar we ook Emma haar perspectief kunnen volgen door de brieven en videofragmenten die er zijn gemaakt geweest. Ik las dit boek in een dag omdat ik gewoon zo werd geraakt door Emma haar verhaal. Dit boek bevat ook een aantal foto’s en dit geeft ook een beter beeld over de up’s en downs die zij in haar strijd had. Dit is zeker een boek dat gelezen moet worden omdat er helaas heel veel mensen strijden tegen anorexia en het een minder begrepen stoornis is. Het is dan ook jammer dat er helaas heel veel mensen sterven aan deze stoornis.

Ik las dit boek dan ook met een krop in mijn keel en werd er enorm door geraakt. Ik geef dit boek 5 sterren omdat het een heel duidelijk beeld geeft over wat anorexia met een mens kan doen. Een zeer sterk boek dat mensen zouden moeten lezen.

Dit vind je misschien ook leuk...

2 reacties

  1. Floor schreef:

    Heftig maar zo belangrijk! Ook ik gaf het boek 5 sterren!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review