Bezoek aan Livraria Bertrand | Laurianne

Vorige week heb ik een bezoek gebracht aan de oudste boekenwinkel ter wereld. In deze post deel ik graag deze ervaring met jullie! 

Livraria Bertrand in Lissabon is de oudste boekenwinkel ter wereld. Sinds 1732 verkopen ze al boeken, waarmee ze het Guinness record hebben gehaald voor werelds oudste boekenwinkel die nog steeds open en actief is.

Natuurlijk moest ik daar naartoe gaan toen ik vorige week in Lissabon was. De boekenwinkel is gelegen in Chiado, hét winkelcentrum van Lissabon. Chiado is ook het kloppende hart van de ‘Fado’, muziek die volledig draait om het vertellen van een verhaal. Een perfecte plaats dus voor een boekenwinkel.

Livraria Bertrand ziet er vanbuiten alleen al prachtig uit. Het gebouw springt met zijn licht blauwe tegels meteen in het oog, en geeft het een charmante sfeer.
De winkel binnenin is erg open en licht, wat je niet zou verwachten van zo een oud gebouw. Het is ook een erg lang pand, met verschillende open ‘kamers’, die verbonden zijn door een gang met bogen in het midden van de winkel. Jammer genoeg, maar ook erg normaal, is wel dat zowat de hele collectie boeken Portugees is.

Gelukkig was er wel een kleine afdeling Engelse boeken, maar wederom een erg aparte verzameling. Er stonden vooral veel boeken van Game of Thrones, maar ook vele klassiekers zoals ‘Lolita’, ‘Animal Farm’, etc. Ook ‘Divergent’ en ‘The Rosie Effect’ stonden op de planken. Hiernaast ook een hele hoop onbekende boeken die ik niet helemaal kon plaatsen bij de rest van de collectie.
Ook hadden ze erg leuke eyecatchers zoals boekenleggers en notitieboekjes met telkens een kenmerkend beeld van Lissabon erop. Ook hadden ze erg leuke stevige tassen met quotes van bekende boeken erop, helaas ook in het Portugees, maar dat geeft het wel extra charme.

Als laatste, en zowat dé reden dat ik naar de winkel moest gaan, in elk gekocht boek zetten ze een stempel van hun winkel. Persoonlijk vind ik dat geweldig, aangezien ik in elke boekenwinkel die ik in het buitenland bezoek, een boek koop. En om dan ook echt te weten dat mijn twee aankopen uit de oudste boekenwinkel ter wereld komen, dat is erg speciaal.

Welke boeken ik heb gekocht? ‘The Picture of Dorian Gray’ en een boek uit de reeks ‘William Shakespeare’s Star Wars’. Die laatste kon ik gewoon niet laten liggen.

Hieronder nog enkele sfeerbeelden, die de winkel echt niet tot zijn recht laat komen. Als je de kans krijgt, ga het dan zeker zelf bezoeken en ervaar de sfeer er. Het is zo speciaal en indrukwekkend, je krijgt er geen spijt van :).

Xx Laurianne.

 

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *