Er was eens – Meerdere auteurs

Er was eens – Meerdere auteurs

Er was eens
Published: 2019
Page Count: 248
Categorieën: ,
ISBN13: 9789492585394
Er was eens… vele fantastische sprookjes beginnen zo. Maar ken jij deze al? Laat je meevoeren naar werelden waar Assepoester tegen loverboys strijdt, waar social media nog gevaarlijker is dan een spinnenwiel, waar inhalige fey muzikanten opsluiten in torens, waar oma's gered moeten worden van iets ergers dan een boze wolf en waar twee zussen door yeti's op de proef worden gesteld. Verhalen vol magie, verraad, vriendschap en liefde. Jen Minkman (Het licht van Lorelei),…

Toen Dutch Venture Publishing aankondigde dat ze weer een verhalenbundel gingen publiceren dat deze keer gebaseerd zou zijn op sprookjes kon ik niet snel genoeg reageren. Sprookjes? Uhm yess!! Vandaag is het dan ook mijn beurt in deze blogtour. Aangezien het een bundel is van verhalen deel ik deze recensie ook even op per verhaal en op het einde bespreek ik het hele boek.

Negen levens – Miranda Peters:

Dit verhaal gaat over Davina, zij helpt ervoor zorgen dat meisjes uit haar buurt niet in de handen van loverboys vallen. Samen met haar beste vriend Luke vecht ze in de achterbuurten van haar dorp om er alles aan te doen dat er geen slachtoffers vallen.

Negen levens is een hervertelling van het sprookje Assepoester. Het duurde even voor ik in het verhaal zat en wist op welk sprookje het was gebaseerd maar na de helft te hebben gelezen vloog het verhaal in een mum van tijd om. Er is ook een leuke twist gegeven aan het verhaal en ik had het einde nooit kunnen voorspellen. Omdat ik het einde toch wel goed vond geef ik het verhaal 3,5 sterren omdat het begin toch wel wat verwarrend was en me niet echt aantrok. Gelukkig heeft Miranda dit naar het einde toe weten op te pakken.

Ontvlochten – Cathinca Van Sprundel:

In dit verhaal volgen we Rosalyn, een blind meisje dat is ontvoerd door Ninx een fey en is opgesloten in een toren. Wanneer ze op een dag opeens een jongen met haar haren de toren in trekt is ze verbaasd en verward. Ze verteld dat ze is ontvoerd en dat ze niet kan ontsnappen, samen bedenken ze een plan om Rosalyn te bevrijden.

Ontvlochten is zoals je misschien van de samenvatting wel kon afleiden gebaseerd op Rapunzel. Er is niet een al te grote twist gegeven aan het verhaal maar aan een kant vond ik dit niet super erg aangezien ik zo makkelijk kon afleiden van welk sprookje het afstamde. Het verhaal las makkelijk weg en was heel spannend. Ik gaf het verhaal 4 sterren en misschien komt dit wel omdat Rapunzel 1 van mijn top 3 favoriete sprookjes is.

De grote boze wolf – Jen Minkman:

De grote boze wolf gaat over Vida. Vida leeft in een dorp waar er wanneer mensen op pensioen gaan deze mensen worden vermoord, aangezien deze mensen onderhouden tot hun oude dag te veel zou kosten voor de samenleving. Vida haar oma gaat op pensioen maar nadat haar oma uit haar huis is gehaald vind ze een mysterieus briefje die haar opdrachten geeft om zo een mysterie te ontrafelen.

Dit verhaal is afgeleid van het sprookje Roodkapje. Ik vind dat Jen er een zeer toffe en originele twist aan heeft weten te geven en de spanning van het verhaal goed heeft weten op te bouwen. Op het einde wou ik alleen nog maar meer te weten komen over deze interessante wereld. Het had gerust een heel boek mogen zijn voor mij aangezien ik het zo’n tof verhaal vond. Dit verhaal kreeg dan ook een welverdiende 4,5 sterren.

Bevroren – Marijke F. Jansen:

In dit verhaal volgen we het verhaal van Elsanna. In het dorp waar zij woont wordt er jaarlijks een dame uitgekozen om een offer te brengen, ze hebben dan een jaar de tijd om een kind te baren en deze te offeren aan de Migyur. Wanneer Elsanna haar naam wordt gekozen om dit jaar een offer te brengen krijgt ze 3 maanden de tijd om een man te vinden om een kind mee te baren, haar beste vriend Kay lijkt een goede keuze. Maar wanneer hij plots verdwijnt gaan Elsanna en haar zus Gherdie samen op pas om Kay te zoeken, maar wat ze tijdens deze tocht te weten komen had niemand kunnen zien aankomen…

Bevroren is natuurlijk gebaseerd op Frozen, mijn favoriete Disney sprookje. Dit is een zeer interessant en donker verhaal aangezien de wereld zo’n zieke offers moet brengen. Ik vond het wel een zeer goed bedacht concept van Marijke. Wat ook zeer interessant was aan dit verhaal is is dat het geen standaard verhaal is maar dat het wordt afgewisseld met stukken Poëzie. Het duurde wel eventjes eer ik doorhad dat we in de poëzie stukken Gherdie volgen en niet Elsanna. De spanning wordt ook goed opgebouwd in dit verhaal en ik had het einde nooit kunnen raden! Ik vond het ook wel leuk dat de auteur diversiteit heeft weten te verwerken in haar verhaal. Bevroren krijgt 4 sterren van mij!

Online – Suzanne Peters:

In Online volgen we het verhaal van Rozanne. Wanneer Rozanne van haar ouders geen smartphone krijgt geeft een klasgenoot zijn oude telefoon aan haar. Hiermee kan ze toch op social media maar wanneer ze zich inlogt stuurt een vrouw die ze niet kent haar een vriendschapsverzoek. Ze besluit deze toch te aanvaarden en nadien ook af te spreken, de vrouw zou namelijk haar vader kennen. Maar wanneer ze na deze afspraak thuiskomt gebeurt er iets onverwachts…

Online is gebaseerd op Doornroosje. Het duurde wel even eer ik deze link kon leggen aangezien het een zeer vrije interpretatie van dit sprookje was. Het verhaal voelde een beetje aan als een thriller aangezien je gewoon kan voelen dat er iets zit aan te komen. De spanning was dan ook zeer goed opgebouwd. De reden waarom de ouders tegen social media zijn was ook zeer goed gevonden en hierdoor begreep je het verhaal wel beter. Ik vond dit een zeer vlot en goed opgebouwd verhaal en geef het daarom 4 sterren.

Het hele boek:

Er was eens was dus een leuke verhalenbundel met hervertellingen van sprookjes. Je kan perfect een verhaal lezen tussen verschillende boeken door. Ik vind het ook leuk dat DVP ieder jaar wel een korte verhalenbundel uitbrengt aangezien dit niet vaak wordt gedaan vind ik. Bij iedere verhalenbundel is het natuurlijk wel dat sommige verhalen je wat meer liggen dan anderen, bij dit boek is dat dan ook geen uitzondering. Toch vond ik het superleuk om te lezen en gaf ik deze bundel 4 sterren in totaal. Het is zeker een aanrader voor mensen die van sprookjes houden en hervertellingen willen lezen.

Dit vind je misschien ook leuk...

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Rate this review