Interview met Kaat De Kock

Dag 2 in de week van Kaat De Kock, vandaag heb ik voor jullie het interview met Kaat De Kock.

Kaat De Kock heeft inmiddels al 7 boeken op haar naam staan. Vijf young adult titels en 2 feelgood romans waarvan de nieuwste ‘Daar gaat de bruid’ pas verschenen is. In juni verschijnt ook haar nieuwste young adult titel ‘Wie denk je wel dat je bent’ bij uitgeverij Clavis. Vandaag laat ik Kaat dan ook aan het woord…

Hey Kaat! Stel jezelf even voor aan de mensen die jou nog niet kennen.

Hoi, ik ben Kaat, ik ben 44 jaar en ik woon in Antwerpen met mijn man, dochter en ietwat versleten kat. Ik werk als eindredactrice bij Flair en soms ook voor andere uitgeverijen en schrijf voor Flair ook het vervolgverhaal ‘Lies’ en elk jaar een zomerverhaal. Ik lees ook absurd veel, op elk vrij moment vind je me achter een boek: op de bank, op de trein, in bed… Soms lees ik wel 3 boeken per week, terwijl ik toch voltijds werk. Dat is passie hé J. Ik ga erg graag op reis, al probeer ik het vliegen wel te beperken, ga graag eten met mijn vriendinnen (voor een lekkere brunch mag je mij altijd wakker maken) en ben gek op all things Scandinavian, van de mooie kleren, meubels en mannen tot de boeken, tv-series en taal.

In 2016 verscheen je eerste young adult boek bij Clavis sindsdien heb je al 7 boeken op jouw naam staan en een achtste op komst. Waar haal je al je tijd vandaan om te schrijven?

Ik heb een tijdje drievijfde gewerkt en twee dagen per week geschreven. Toen kon ik dus gemakkelijk twee à drie boeken per jaar schrijven. Dat bleek helaas financieel niet langer haalbaar omdat je als schrijver erg weinig verdient, dus nu werk ik weer voltijds en schrijf ik elke dag van 8 tot 9 om dan om 9 uur aan mijn werkdag te beginnen. Dan lukt het me om 1000 woorden te schrijven. Op vrije dagen of zeldzame dagen waarop ik geen opdracht heb, schrijf ik al eens wat meer. Een feelgoodbook is 65.000 à 75.000 worden, dus langzaam maar zeker geraak ik er dan wel. Ik moet toegeven dat het erg vermoeiend is en dat ik me soms echt moet forceren om te schrijven, maar als ik dan weer een boek af heb, ben ik dolgelukkig dat ik heb doorgezet.

Hoe kwam je op het idee om ook feelgood romans te gaan schrijven?

Dat was op zich niet echt mijn eigen idee. Mijn chef bij Flair zocht iemand om een zomerverhaal in vier lange afleveringen te schrijven en aangezien ik toen al twee youngadultboeken uit had, vroeg ze of ik dat niet zag zitten. Daar had ik uiteraard zin in, ik lees dolgraag chicklit, dus het zelf schrijven leek me superleuk. Aangezien mijn verhalen veel positieve reacties kregen, kreeg ik een wekelijks vervolgverhaal, waarna ik gecontacteerd werd door uitgeverij Horizon, die me vroegen of ik het zag zitten om een feelgoodboek te schrijven.

Je schrijft sinds vorig jaar dus ook feelgood romans als je nu moest kiezen, welk genre heeft dan je voorkeur young adult of feelgood romans?

Da’s een moeilijke, want de twee genres zijn zo verschillend. Feelgoodromans zijn misschien wel wat ontspannender en leuker om te schrijven omdat je meer over the top kan gaan. Maar het publiek dat mijn young adults leest is dan weer enthousiaster en dankbaarder, dus daar heb je achteraf dan meer plezier van.

Je young adult boeken gaan meestal over zwaardere thema’s vind je in het feelgood genre dan je uitlaatklep om al je humor kwijt te kunnen (aangezien deze veel humor bevatten)?

Jazeker, al zocht ik niet echt naar een uitlaatklep, het kwam er gewoon zo uit. Ik heb op voorhand geen plan of idee in mijn hoofd van op welke manier ik wil schrijven, ik heb een begin en heel soms een einde en al wat er tussenkomt is een verrassing, ook voor mij. Dat er zoveel humor in zou zitten was dus ook niet gepland, ik was zelf aangenaam verrast J. Maar als eindredacteur voor Flair zijn humor en woordspelingen erg belangrijk en dat is ook in mijn dagelijks leven en ander werk geslopen.

Aangezien je young adult titels over uiteenlopende/zwaardere onderwerpen gaat, heb jij zoiets dan ooit zelf meegemaakt of moest je veel research doen voor deze boeken?

De gebeurtenissen in Selfie heb ik uiteraard niet meegemaakt, het internet bestond zelfs nog niet toen ik tiener was, en daar ben ik eerlijk gezegd best blij om. Maar zowel Niets om het lijf als Chemie zijn wel autobiografisch. Ik moet dan ook weleens de wenkbrauwen gronsen als ik in recensies lees dat Chemie onrealistisch is, want dat is dus wel degelijk echt gebeurd. J Sterker dan jij is dan weer gebaseerd op verhalen van een paar vriendinnen, die is soortgelijks hebben meegemaakt. Niets uit mijn young adults is ooit écht verzonnen, alleen heb ik de verhalen wel moeten omzetten naar nu, een tijdperk met smartphones en internet.

Je leest zelf ook graag, wat is je lievelingsboek en waarom?

Net omdat ik zoveel lees, heb ik geen lievelingsboek. Dat zou ik ook sneu vinden voor alle andere boeken. Ik heb wel lievelingsauteurs. Ik ben echt een fangirl van Jo Nesbø, ik wou dat hij elke week een thriller uitbracht. Zelfs zijn kinderboeken lees ik graag, die zijn echt hilárisch. Verder lees ik ook alles van Stephen King, John Irving, Stephen Fry… Ik ben vooral een enthousiast thrillerlezer tegenwoordig. Vroeger wilde ik alle grote romans lezen, maar daarvoor is mijn hoofd tegenwoordig te moe, dus ga ik nu vooral voor ontspanning en escapisme. En uiteraard lees ik ook regelmatig feelgoodboeken.

En als laatste vraag: Staan er nog boeken op de planning? Zo ja is dit dan in het feelgood genre of in het young adult genre?

Momenteel ben ik druk aan het schrijven aan een kinderboek, maar intussen begint zich in mijn hoofd ook al de volgende young adult te vormen. Het stopt nooit, eigenlijk, wat vermoeiend is, maar toch vooral fantastisch. Ik ben erg dankbaar voor al die inspiratie!

Enorm bedankt Kaat om mijn vraagjes te beantwoorden, ik kijk alvast enorm uit naar je nieuwste boek!

Kaat De Kock haar nieuwste feelgood roman ‘Daar gaat de bruid’ verscheen in maart en kan je nu dus al lezen. ‘Wie denk je wel dat je bent’ verschijnt op 25 juni!

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Julie schreef:

    Fijn om te lezen !

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *